
Czas na kolejny przepis! Mój typowy dzień składa się z pięciu posiłków. Dzisiaj podzielę się pomysłem na ostatni posiłek, czyli kolacje. Co powiecie na placki regeneracyjne? Szybko, smacznie i skutecznie!
Widziałeś moje poprzednie wpisy – przepisy? Jeżeli nie, to masz okazję nadrobić zaległości:
- Płatki jaglane z bananem i mlekiem kokosowym – błyskawiczne śniadanie..
- Jaglanka – pomysł na szybkie śniadanie.
- Owsianka z owocami – regeneracja po treningu.
- Placek owsiany – regeneracja po treningu.
Przygotowanie posiłku zajmuje maksymalnie 20 minut. Wszystko zależy od wielkości patelni. Wymieszanie składników zajmuje 2-3 minuty. Każdy powinien sobie poradzić.
Dlaczego nazywam te placki regeneracyjnymi? Ponieważ zawierają kazeinę, która jest idealnym białkiem na noc, ponieważ ma wydłużone działanie antykataboliczne. W telegraficznym skrócie: kazeina jest białkiem mleka krowiego. W związku z tym nie zalecam jej osobom, które cierpią na nadwrażliwość na mleko.
Składniki:
- mąka jaglana,
- mąka kokosowa,
- jajko,
- jogurt naturalny,
- kazeina (smak białej czekolady),
- mleko kokosowe,
- olej do smażenia (opcjonalnie).
Składniki mogą podlegać modyfikacji. Najczęściej używam połączenia mąki owsianej i jaglanej. Oprócz tego polecam mąki: żytnią, ryżową, kukurydzianą. W tym przypadku padło na kokosową, bo taką miałem pod ręką.
Proporcje:
(pamiętajcie, że podaje proporcje zoptymalizowane pod moją osobę)
- 50 gramów mąki jaglanej,
- 30 gramów mąki kokosowej,
- jajko,
- 100 gramów jogurtu naturalnego,
- 20 gramów kazeiny,
- około 100ml mleka kokosowego.
Krok 1
Wsypuję mąkę i kazeinę do garnka lub miski.
Krok 2
Wbijam jedno jajko.
Krok 3
Dodaję jogurt naturalny.
Krok 4
W międzyczasie dodaję mleko kokosowe, aby rozrzedzić ciastko na placki. Starannie mieszam wszystkie składniki, aby uzyskać jednolitą masę.
Krok 5
Rozgrzewam patelnię. Dodaję Oli-oli (olej rzepakowy w sprayu), ale nie jest to konieczne. Następnie wylewam ciasto i rozpoczynam smażenie. Moja rada: im masz mniejsze doświadczenie w kuchni, tym mniejsze placki smaż. Trudniej o nieprzewidziane sytuacje. 😉
Krok 6
Po około 2-3 minutach przerzucam placek na drugą stronę. Smażę go dalej – zajmuje to od jednej do dwóch minut.
Krok 7
Placki usmażone, więc można przystąpić do jedzenia. Czasem używam sosu zero. Jak mam za sobą ciężki dzień to robię polewę na bazie jogurtu naturalnego (100 gramów jogurtu + 20 gramów odżywki białkowej). Kazeina nie jest szczególnie odczuwalna, ale mąka kokosowa i mleko robią robotę. Zresztą, sprawdźcie sami.
Kiedy zjeść posiłek?
To zależy od tego, kiedy planujecie iść spać. Sam staram się jeść kolacje w okolicach godziny 20, czyli około 2-3 godziny przed snem. Dlaczego to takie istotne? Zbyt późna kolacja na bezpośrednie przełożenie na jakość snu. Sprawdzone empirycznie – działa.
Jak zdecydujesz się na spróbowanie tych placków, to koniecznie daj mi znać! Na zdrowie.
29 maja, 2018
ciekawy przepis. sam kiedyś robiłem inne placki- 4 białka jaj+szklanka mleka kokosowego +maka kokosowa+mąka kukurydziana+ 10 gram odżywki białkowej sunwarior classic(białko ryżowe)smak wanilia.wszystko wymiksować i smażyć bez tłuszczu z dwóch stron. też na kolację 3 godziny przed snem