Placki regeneracyjne – kolacja biegacza

1 No tags Permalink 0

Czas na kolejny przepis! Mój typowy dzień składa się z pięciu posiłków. Dzisiaj podzielę się pomysłem na ostatni posiłek, czyli kolacje. Co powiecie na placki regeneracyjne? Szybko, smacznie i skutecznie! 

Widziałeś moje poprzednie wpisy – przepisy? Jeżeli nie, to masz okazję nadrobić zaległości:

Przygotowanie posiłku zajmuje maksymalnie 20 minut. Wszystko zależy od wielkości patelni. Wymieszanie składników zajmuje 2-3 minuty. Każdy powinien sobie poradzić.

Dlaczego nazywam te placki regeneracyjnymi? Ponieważ zawierają kazeinę, która jest idealnym białkiem na noc, ponieważ ma wydłużone działanie antykataboliczne. W telegraficznym skrócie: kazeina jest białkiem mleka krowiego. W związku z tym nie zalecam jej osobom, które cierpią na nadwrażliwość na mleko.
 

Składniki:

  • mąka jaglana,
  • mąka kokosowa,
  • jajko,
  • jogurt naturalny,
  • kazeina (smak białej czekolady),
  • mleko kokosowe,
  • olej do smażenia (opcjonalnie).
  • Składniki mogą podlegać modyfikacji. Najczęściej używam połączenia mąki owsianej i jaglanej. Oprócz tego polecam mąki: żytnią, ryżową, kukurydzianą. W tym przypadku padło na kokosową, bo taką miałem pod ręką.

 

Proporcje:

(pamiętajcie, że podaje proporcje zoptymalizowane pod moją osobę)

  • 50 gramów mąki jaglanej,
  • 30 gramów mąki kokosowej,
  • jajko,
  • 100 gramów jogurtu naturalnego,
  • 20 gramów kazeiny,
  • około 100ml mleka kokosowego.


 

Krok 1

Wsypuję mąkę i kazeinę do garnka lub miski.


 

Krok 2

Wbijam jedno jajko.


 

Krok 3

Dodaję jogurt naturalny.


 

Krok 4

W międzyczasie dodaję mleko kokosowe, aby rozrzedzić ciastko na placki. Starannie mieszam wszystkie składniki, aby uzyskać jednolitą masę.


 

Krok 5

Rozgrzewam patelnię.  Dodaję Oli-oli (olej rzepakowy w sprayu), ale nie jest to konieczne. Następnie wylewam ciasto i rozpoczynam smażenie. Moja rada: im masz mniejsze doświadczenie w kuchni, tym mniejsze placki smaż. Trudniej o nieprzewidziane sytuacje. 😉


 

Krok 6

Po około 2-3 minutach przerzucam placek na drugą stronę. Smażę go dalej – zajmuje to od jednej do dwóch minut.


 

Krok 7

Placki usmażone, więc można przystąpić do jedzenia. Czasem używam sosu zero. Jak mam za sobą ciężki dzień to robię polewę na bazie jogurtu naturalnego (100 gramów jogurtu + 20 gramów odżywki białkowej). Kazeina nie jest szczególnie odczuwalna, ale mąka kokosowa i mleko robią robotę. Zresztą, sprawdźcie sami.
 

Kiedy zjeść posiłek?

To zależy od tego, kiedy planujecie iść spać. Sam staram się jeść kolacje w okolicach godziny 20, czyli około 2-3 godziny przed snem. Dlaczego to takie istotne? Zbyt późna kolacja na bezpośrednie przełożenie na jakość snu. Sprawdzone empirycznie – działa.

Jak zdecydujesz się na spróbowanie tych placków, to koniecznie daj mi znać! Na zdrowie.

1 Comment
  • ssxtreme
    Maj 29, 2018

    ciekawy przepis. sam kiedyś robiłem inne placki- 4 białka jaj+szklanka mleka kokosowego +maka kokosowa+mąka kukurydziana+ 10 gram odżywki białkowej sunwarior classic(białko ryżowe)smak wanilia.wszystko wymiksować i smażyć bez tłuszczu z dwóch stron. też na kolację 3 godziny przed snem

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.