Rutynowe śniadanie biegacza

5 No tags Permalink 0

Teksty z serii „biegacz na diecie” docierają do coraz szerszego grona odbiorców. Przekłada się to na coraz więcej zapytań dotyczących odżywiania. Postanowiłem opublikować wpis, który będzie odpowiedzią na najpopularniejsze pytanie – co jem na śniadanie przed treningiem? Na wstępie podkreślę, że to nie żadne rocket science. Jednocześnie musicie zdawać sobie sprawę z tego, że każdy posiłek w diecie ma określone zadanie. System odżywiania jest skuteczny wtedy, kiedy tworzy spójną całość. Jak zwykle życzę Wam wartościowej lektury oraz… smacznego! 🙂

Pamiętacie mój przepis na (turbo) regenerację po zawodach? Wciąż to wcinam. Ostatnio mam fazę na placki owsiane. 🙂

Przygotowanie posiłku zajmuje nie więcej niż 10 minut. Nie mam wątpliwości, że od lipca moje „kuchenne umiejętności” znacząco się podniosły. Nie zmienia to faktu, że wciąż stawiam na prostotę. To danie nie wymaga żadnych umiejętności kucharskich. Wystarczy zaopatrzyć się w odpowiednie produkty oraz odrobinę chęci.
 

Składniki:

  • płatki jaglane,
  • dowolne mleko roślinne,
  • sos zero, odżywka białkowa, erytrol (opcjonalnie),
  • świeże owoce.

 

Proporcje:

(pamiętajcie, że podaje proporcje zoptymalizowane pod moją osobę)

  • 80-100 gramów płatków,
  • 200 mililitrów mleka,
  • sos zero,
  • do 150 gramów owoców.


 

Krok 1

Zalewam płatki jaglane mlekiem roślinnym. Może być prosto z lodówki, a może być podgrzane – kwestia tego, na co aktualnie mam ochotę.


 

Krok 2

Dodaję owoce. U mnie to zazwyczaj jeden duży banan, którego kroje na plasterki.


 

Krok 3

Coś dla smaku. Dodaję sos zero. Mój ulubiony sos zero to ten o smaku czekoladowym.


 

Krok 4

Czekam około dziesięciu minut, aby płatki wchłonęły większość mleka. Następnie wszystko dokładnie mieszam. W tym momencie zazwyczaj robię kawę. Posiłek gotowy! Uwielbiam swoją codzienną rutynę. Przyznaję, że posiłek nie wygląda górnolotnie, ale zapewniam, że smakuje wybornie. Szczególnie wtedy, kiedy nie jesz na co dzień słodyczy. 🙂


 

Kiedy zjeść posiłek?

Jak już wcześniej wspomniałem, sporo zależy od Waszego odżywiania na co dzień. Sam jem ten posiłek od 50 do 90 minut przed wyjściem na trening. Powyższe śniadanie jem przed każdym typem treningu – zawsze mam energię w trakcie biegania. No i najważniejsze, że nigdy nie czuję jedzenia na żołądku, na co uskarża się spore grono biegaczy. Nieprzyjemny temat – wiem o tym z doświadczenia.

Lubisz zdobywać wiedzę, którą możesz wykorzystać w praktyce? Zapraszam Cię do wzięcia udziału w szkoleniu dietetycznym. Tytuł: „Żywieniowe przygotowanie przedstartowe. Godzina konkretów. Więcej informacji na temat wydarzenia znajdziesz TUTAJ.

Posmakował Ci się ten przepis? Koniecznie daj mi o tym znać w komentarzu. Jest duża szansa, że proponowane śniadanie zminimalizuje ryzyko dyskomfortu żołądkowego w trakcie treningu. No to… smacznego!

5 Comments
  • ssxtreme
    26 lutego, 2018

    w zasadzie to samo mam śniadanie przed porannym treningiem. polecam mleko kokosowe(ale takie które nie ma dodanego oleju słonecznikowego ani cukru).zamiast banana czasem dodaję garść wcześniej sparzonych w gorącej wodzie rodzynek albo liofilizowane truskawki+ stevia w kroplach -beter stevia now food, wanilia ,czekolada, natural. czasem dodam łyżkę chia którą najpierw na 20 minut razem z filiżanką płatków zalewam 200ml mleka kokosowego(żródło MCT-patrz internet). opcjonalnie zalewam mlekiem kokosowym pokruszone wafle ryżowe + banan w kostkę. zamiast mleka roślinnego polecam alternatywnie porcję odżywki nestle resource peptamen junior powder(można kupić w aptece -400gram -8porcji po około 50zł

  • ssxtreme
    26 lutego, 2018

    jak tam ,,rzeżba mięśni” to znaczy poziom tkanki tłuszczowej? fajny przepis. im coś prostsze tym lepiej.

    • ssxtreme
      26 lutego, 2018

      teraz jak zimno polecam ten posiłek na gorąco + imbir sproszkowany-rozgrzewa i działa anty zapalnie lub cynamon cejloński-stabilizuje cukier we krwi i zwiększa wchłanianie weglowodanów do mięśni

  • Karola
    7 kwietnia, 2018

    Paweł! Uwielbiam 🙂

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.